

## **Board of Directors Agenda** Gaylord National Resort & Convention Center National Harbor 12 & 13 Saturday, August 4, 2018 8:30 am – 5:00 pm

Board of Directors Attending		
Anne Christensen, President	Tracie Miller-Nobles, Director-Focusing on Membership	
Marc Rubin, President-Elect	Wim Van der Stede, Director-Focusing on International	
David Burgstahler, Past President	Patricia Poli, Director-Focusing on Segments	
Leslie Hodder, Vice President-Finance	Audrey Gramling, Director-Focusing on Segments-Elect	
Mark Taylor, Vice President-Finance-Elect	Elaine Mauldin, Director-Focusing on Intellectual Property	
Steve Kaplan, Vice President-Education	Paul Munter, Director-Focusing on Academic/Practitioner	
Terry Shevlin, Vice President-Research & Publications and	Interaction	
President Elect	Tracey Sutherland, Executive Director	
Mark DeFond, Vice President-Research & Publications-		
Elect		
Guests & Staff Attending		
Markus Ahrens, Council Chair	Julie Smith David, Chief Innovation Officer	
David Stott, Council Chair-Elect	Susan Crosson, Director, Center for Advancing Accounting	
Michael A. Diamond, USC, Past President AAA	Education	
Judy Luther, Informed Strategies	Barbara Brady, Director, Operations	
Susan Rucker, formerly KPMG (non-profit expert)		

## Agenda

Time	Topic (V = Vote)	Attachments (W-Website, H- Handout, L-Link)	Presenter(s)	
7:45 am	Breakfast will be available in the meeting room			
8:30 am (15 min)	<ul> <li>A. Welcome</li> <li>1. Opening Remarks</li> <li>2. Agenda Review</li> <li>3. Approval of Board of Directors March Meeting Minutes (V)</li> <li>4. Approval of Board of Directors May Meeting Minutes</li> </ul>	W, H – August Agenda W – March Minutes H – May Minutes	Anne Christensen	
8:45 am (30 min)	B. Executive Director's Report	W, H – AAA New Activity Approval Process	Tracey Sutherland	
9:15 am (15 min)	Break			
9:30 am (90 min)	C. Board Culture and Decision Making: Continuing the Conversation	H – Tradeoffs Summary H – Task Form	Guest: Mike Diamond	
11:00 am (15 min)	Break			
11:15 am (60 min)	D. AAA Business Model Project	W: AAA Business Model Activity Proposal (Approved May 2018)	Guest: Susan Rucker	

Tentative Agenda Saturday, August 4, 2018 (continued)				
Time	Topic (V = Vote)	Attachments (W-Website, H- Handout, L-Link)	Presenter(s)	
12:15	Lunch- Registration materials will be delivered to our me	eting room at lunch time.		
(60 min) 1:15 pm	E. Annual Meeting update Anne Christense			
(30 min)	1. Annual Meeting Calendar	W, H – BOD Calendar of Events	Tracey Sutherland	
1:45 pm (30 min)	<b>F. Finance</b> 1. Preliminary Fiscal Year End Results	W- General Fund Statement of Operations W-Consolidated Balance Sheet W-May 2018 MD&A W-Aggregrated Section Statement of Operations W-Treasurer's Guidebook	Julie Smith David	
	2. Finance Committee update		Leslie Hodder	
	3. Audit Committee update	H – Audit Charter	Paul Munter	
	<ul> <li>Review Audit Committee Charter</li> <li>4. Prep for Business Meeting</li> </ul>		Julie Smith David	
2:15 pm	G. Agenda Review			
(15 min)	1. Council meeting agenda review	W, H – Council Meeting agenda	Markus Ahrens	
2:30 pm (15 min)	<ul> <li>H. Governance update</li> <li>1. Finalizing the Call for Nominations – V</li> <li>2. Identify Position Council Ballot Committee will nominate -V         <ul> <li>Director-Focusing on Academic/Practitioner Interaction</li> <li>Director-Focusing on Intellectual Property</li> </ul> </li> </ul>	W – Draft Position Descriptions	Tracey Sutherland Anne Christensen	
	<ol> <li>Approve New Activity Proposal Process - V</li> <li>Acceptance of Committee Reports – V</li> </ol>			
	<ul> <li>Reports Submitted</li> <li>1. 2017-2018 Doctoral Consortium Committee Report</li> <li>2. 2017-2018 Innovation in Accounting Education Award Committee Report</li> <li>3. 2017-2018 Lifetime Service Award Committee Report</li> </ul>	W – All Submitted Committee Reports	<b>Board Liaisons:</b> Anne Christensen Steve Kaplan	
	<ol> <li>2017-2018 New Faculty Consortium Committee Report</li> <li>2017-2018 Nominations Committee Report</li> <li>2017-2018 Notable and Distinguished Contributions Award Screening Committee Report</li> <li>2017-2018 Outstanding Accounting Educator Award</li> </ol>		David Burgstahler Anne Christensen David Burgstahler Terry Shevlin Steve Kaplan	
	<ul><li>Committee Report</li><li>8. 2017-2018 Trueblood Seminars Committee Report</li></ul>		Anne Christensen	
	Editor Reports/Information Packets Submitted			
	1. The Accounting Review			
	<ol> <li>Accounting Horizons</li> <li>Issues in Accounting Education</li> </ol>			
			່ ວ	

2:30 pm	Break		
(30 min)		1	
3:00 pm (30 min)	<ul><li>I. Engaging our Communities</li><li>1. Section and Region update</li><li>2. Global Gathering update</li></ul>		Pat Poli Wim Van der Stede
3:30 pm (60 min)	J. Changes in Scholarly Publishing – Content, Platforms W – Somers, J. 2018.		Guest: Judy Luther
4:30 pm (15 min)	<ul> <li>K. Center for Advancing Accounting Education</li> <li>1. Data and Analytics Intensive Workshop update</li> <li>2. AAA/Michael and Mary Anne Cook/Deloitte Foundation Prize</li> <li>3. COSO Framework</li> </ul>		Susan Crosson
4:45 pm (15 min)	L. Wrap Up		Anne Christensen
5:00 pm	M. Adjourn		
6:30 pm	Meet at Grace's Mandarin Restaurant located across the s	street from the hotel	

Future Board of Directors Meetings		
Date	Call or Meeting	Details
		2018
November 2-4, 2018	Fall BOD/Council Meeting	Meeting Location: San Francisco, CA. Arrival Thursday, November 1. Board of Directors meets all day Friday, November 2 and ½ day Sunday, November 4. Council meets all day Saturday, November 3. Departure from the hotel on Sunday, November 4 should be after 12 noon.
		2019
March 22-24, 2019	Spring 2019 BOD/Council Meeting	Meeting Location: Dallas, TX. Arrival Thursday, March 21. Board of Directors meets all day Friday, March 22 and ½ day Sunday, March 24. Council meets all day Saturday, March 23. Departure from the hotel on Sunday, March 24 should be after 12 noon.
April 23, 2019	April Council Webinar	Date and time of call: Tuesday, April 23, 2019. 11:00 am – 1:00 pm (Eastern)
May 21–May 24, 2019	May Strategic Retreat	<b>Meeting Location:</b> Orlando, FL Arrival Tuesday, May 21, meet starting at noon on Wednesday, May 22; all day on Thursday, May 23; and half day on Friday, May 24. Departure should be from the hotel any time after 12 noon on Friday.
August 8-14, 2019	2019 Annual Meeting	Meeting Location: San Francisco, CA BOD Meeting: Saturday, August 10th, 8:30 am – 5:00 pm Council Meeting: Sunday, August 11th, 4:00 – 6:00 pm
November 15-17, 2019	Fall 2019 BOD/Council Meeting	Meeting Location: Atlanta, GA. Arrival Thursday, November 14. Board of Directors meets all day Friday, November 15 and ½ day Sunday, November 17. Council meets all day Saturday, November 16. Departure from the hotel noon on Sunday, November 17 should be after 12.